vegytisztítás1_1

Vegytisztítás profi módon, avagy hogyan szabaduljunk meg a makacs foltoktól

A vegytisztítás előnyeiről

A vegytisztítás sokak számára ismerős fogalom, akik komolyabban foglalkoznak a tisztítással. Igen, a háziasszonyokra is gondolok, akik olyan praktikákat és trükköket tudnak bevetni a makacs foltok eltávolítására, hogy az ember tényleg csak néz néha. Ez azonban nem boszorkányság, hanem tudomány. Mi van akkor azonban, hogyha ismeretlen anyag kerül az ember kezébe van csak nem ismeri az adott folt kilétét és nem szeretné veszélynek kitenni a ruháit? Ilyen esetekben bátran bízhatjuk a ruháinkat profi kezekre, akiknek a szakmájuk a vegytisztítással való foglalkozás.

Vegytisztítás profi módon

A vegytisztítás kémia szerekkel való tisztítást jelent. Ez általában nem vízzel történik, vagy csak kevés víz bevonásával. Otthon nem szoktunk ilyen módon ruhákkal bajlódni, azonban már van lehetőségünk arra is, hogy mégis igénybe tudjuk venni a vegytisztítás előnyeit.

vegytisztítás1_2

Hogyha az ember mosodával mos, az sokszor nagyobb előnyt jelent, mintha saját maga próbálkozna különféle megoldásokkal. Persze sok hasznos ötletet találhatunk az internet segítségével, ezt kár lenne tagadni. A legtöbb női magazin is hasznos tippeket ad az olvasóinak, azonban mindig kérdéses ezeknek a gyakorlatba való átültetése. Nem veszik figyelembe az anyag minőségét vagy hogy mennyire előnyös az egyes foltoknál bizonyos szerek alkalmazása. A lényeg, hogy lehetőség szerint ne dörzsöljük bele jobban az anyagba a különböző foltokat, mert annál nehezebb lesz később megszabadulni tőlük.

A vegytisztítás tehát profi munka, így jobb is, hogyha profi kezekre bízzuk azt. Persze nem rossz, hogyha a legtöbb mosnivalót az ember a saját kezével meg tudja oldani otthon, ami azonban nem megy, azt jobb is nem erőltetni. A ruhatisztítóban sokat segíthetnek számunkra. Nézzük is meg, milyen esetekben érvényes ez az állítás.

A vegytisztítás a ruhatisztítóban

A vegytisztítás mindenféle textíliára vonatkozik. Legyen szó ünneplőkről vagy csupán a kedvenc darabunkról, plüssállatokról vagy éppen a menyasszonyi ruháról. Számos különböző esetben lehet a ruhatisztító segítségét kérni. Koszosak a függönyök az otthonunkban? Nem gond, a vegytisztítás itt is segíthet. A szőnyeggel van a gond? A ruhatisztítóba vele! Persze csak óvatosan, hiszen a túl sok vegyszer egyetlen anyagnak sem tesz jót, óvakodjunk a túlzott tisztításoktól. Ezeket jobb elkerülni, még ha egy kicsit foltos is lesz néhány héten keresztül az adott textília. Ha azonban nagy a baj vagy feltűnőbb foltot találunk, akkor nincs értelme tovább várni, egyszerűen csak bízzuk a ruhatisztító gondjára ezeket a darabokat.

Gyermekruhák esetében különösen fontos lehet ez. Általában nem veszünk számukra márkás darabokat, mert minden csak néhány hétig bírja a sárcsatákat és különböző étkezések maradványait, azonban ha mégis akad egy-egy fontosabb darab a ruhatárban, érdemes lehet profi tisztítást kérni. Ugyanez igaz a saját ruhadarabjainkra. Öltönyöknél, drágább blúzoknál vagy blézereknél egyértelmű, hogy a tisztítóban a helyük, azonban a kedvenceinket se dobjuk ki csak azért, mert foltosak lettek..

vegytisztítás1_3

A vegytisztításon túl: mi található még a ruhatisztítóban?

Persze nem csak vegytisztításra fizethetünk be a ruhatisztítóban. Vasalnak is itt, javítanak, amit csak el tudunk képzelni, a tulajdonunk jó kezekben lesz. Kiváltképp a bőr ruhadarabokról szerettem volna szólni. Legyen szó bőrdzsekiről vagy bőr üléshuzatról, esetleg valamilyen sapkáról, a ruhatisztító segítségünkre lehet ebben is. A legtöbb helyen vállalnak újrafestést, javítást. Ez azért fontos, mert a bőrből készült ruhák hosszú ideig kitartanak, azonban a színük veszít az élénkségéből néhány év után. Ilyenkor kicsit viseltesebbnek tűnnek, ilyenkor lehet nagy segítség a tisztító, ahová beadva talán egy szinte új ruhadarabot kaphatunk vissza. Habár előbb vagy utóbb meg kell válnunk a kedvenc darabjainktól is, azért jó, hogyha az ember néhány évvel meg tudja hosszabbítani a drága ruhája élettartamát.

A vegytisztítás tehát sokszor jó döntés, de más miatt is felkereshetjük a ruhatisztítót. Én mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a lehetőséget, akár heti rendszerességgel is megéri igénybe venni ezt a remek kis szolgáltatást. Habár kicsinek tűnik a jelentősége, annál nagyobb megkönnyebbülést jelenthet sok háziasszony számára. Ha pedig nem is minden héten, de egy-egy alkalommal is bátran vigyük oda azokat a darabokat, amikkel már nem tudtunk mit kezdeni. Akár még házhoz menő szolgáltatásról is szó lehet. Ebben az esetben egy futárnak kell átadnunk a mosásra szánt darabjainkat, majd nincs is más dolgunk, mint várni a már készen visszakapott ruhákra. Ennél kényelmesebb rendszert szerintem keresve sem találhatnánk. A kényelem, a gyorsaság és a profizmus érdekében tehát érdemes igénybe vennünk a tisztító lehetőségét. Habár nem feltétlenül lesz szükségünk rá, azért tudjuk, hogy mindig van megoldás lehetetlennek tűnő feladatoknál is. Az ember nincs egyedül a tisztításban, hogyha egy profi csapat áll mögötte.