Törölközőszárító radiátor? Kell vagy felesleges?

Élet a törölközőszárító radiátor előtt

Sokáig a fürdőszobákban, zuhanyzókban, mellékhelyiségekben ugyanolyan tagos/lemez radiátorokat használtak, mint a lakás többi részében. Ezek a fűtőtestek azonban nem váltak be a magas páratartalmú fürdőszobákban való használatra. A korszerűbb csőregiszteres fűtőtestek megjelenésük után azonban átvették ezeknek helyét. Szinte már minden háztartásban megtalálható a törölközőszárító radiátor. Nem csak a meglévő fűtésrendszerre csatlakoztathatók, hanem elektromos változatok is beszerezhetők. Sőt, a legújabb modellek már hibridek, ami annyit tesz, hogy fűtési szezonon kívül is használhatók. A hagyományos, melegvizes rendszerre kapcsolható radiátorokkal ellentétben, ezeket fűtőpatronnal is felszerelték, így könnyedén megoldható a vegyes üzemelés. A hagyományosokhoz hasonlóan számos formában, méretben és színben kaphatók. Így ma már esztétikai elemei is fürdőszobáinknak. Mindamellett, hogy jó hőleadó képességgel rendelkeznek és olcsó a fenntartásuk, még praktikus kiegészítők is. Nemcsak fürdőszobákban, hanem WC helyiségekben, valamint konyhákban is egyaránt alkalmazzák őket funkcionalitásuknak és előnyös kialakításnak köszönhetően. Kis helyigényük és kedvező ár-érték arányuk szinten hozzájárulnak egyre növekvő népszerűségükhöz.

Hogyan alakult a törölközőszárító radiátor külseje?

Eleinte a létra elrendezésű és porszórt bevonattal ellátott csőradiátorok voltak a legkedveltebb törölközőszárító radiátorok, mivel kis helyigényűek, de a célhelyiség hőigényét kellőképpen kielégítő fűtőtestek. A krómozott, vagy rozsdamentes törölközőszárító radiátorok akár térelválasztóként is funkcionálhatnak. Ebben az esetben a szárító funkció csak másodlagos. Amennyiben nem szimpatikus a létra-jelleg, a megoldást az íves radiátorok jelenthetik. Ha ennél is bevállalósabbak vagyunk, akkor pedig a design törölközőszárító radiátorokat nekünk találták ki.  Összeségében ezek a törölközőszárító radiátorok többnyire hidegen húzott, precíziósan hegesztett acélcsövekből, illetve különféle zártszelvényekből készülnek. Az idomok csatlakozásait védőgázas hegesztéssel nagyjából 10 bar nyomásra készítik. Felületvédelmük, illetve festésük a foszfátozást követően elektrosztatikus porszórással történik, ám az igényesebb kivitelű típusoknál galvanikusan krómozott felületek kialakítására is van lehetőség.

A régebbi törölközőszárító radiátornál még gondot okozott a kis hőleadó teljesítmény, ez mára tárgytalan. Az újabb gyártmányoknál már megnövel a csőfelület, ahol a szerkezet a hőt adja le, s emellett a formák is esztétikusabbá váltak.

Milyen típusú törölközőszárító radiátor ideális a lakásunkba?

Törölközőszárító radiátorból nagyon sokféle kapható. Nem csak a kialakításuk és az anyaguk, de a műkődési elveikben is többféle közül választhatunk. Ezek közül a legkézenfekvőbb a fűtésrendszerhez csatlakoztatható. Amennyiben a fűtésszezonon kívül nincs rá szükségünk, akkor ez a legkézenfekvőbb megoldás a számunkra. Amennyiben a helyiség hőigénye alacsony, de szeretnénk szezonon kívül is használni a szárítót, akkor az elektromos modellekkel jól járhatunk. Még ennél is alkalmasabb a célnak a hibrid működésű radiátorok, amelyekbe fűtőpatront építettek be. Léteznek fűtőtesttel kombinált változatok is, amelyek a hideg évszakban rásegítenek a fürdőszoba fűtésére, és emellett a nedves törülközőket is megszárítják. A helyiség légterének megfelelő teljesítményű fűtő-szárító radiátor kiválasztását a gyártók fűtőtest méretválasztéka segíti.

Beszerezhetők infarapaneles törölközőszárítók is, amelyek sugárzó hőjükkel nemcsak a nedves törülközőket szárítják meg, hanem az adott helyiséget is képesek rövid idő alatt kellemes meleggé változtatni. Ellentétben az elektromos változatokkal, amelyek bizonyos négyzetméter felett már nem képesek az ideális hőfokra felfűteni a fürdőszobát, ezek a modellek megbirkóznak a feladattal. Abban az esetben, ha csak kimondottan a törölközők szárazon tartása a cél, akkor a ventilátoros, törülközőszárító konzollal ellátott hősugárzók is megteszik.

Amennyiben az a cél, hogy a csőradiátor fűtse be a fürdőszobát, akkor több tagból álló, nagy felületű design csőfűtőtestet kell választani, amelynek a helyiség légteréhez igazodó a hőleadó teljesítményük.

Választáskor mérlegeljük azt is, hogy szabályozható-e a törölközőszárító radiátor hőleadása. Ez általában maximum 80 C-ig, de bizonyos modelleknél kevesebb, 60 körüli. A csőradiátor, fűtőpatron teljesítményét úgy kell megválasztani, hogy kb. 70 %-os legyen a radiátor fűtőteljesítményének.

Időtálló a törölközőszárító radiátor?

A törölközőszárító radiátor élettartalmát több tényező befolyásolja. Természetesen nem mindegy a gyártó és a gyártáshoz felhasznált anyagok minősége. A felhasznált anyagok eltérő hővezetőképessége befolyásolja a hatásfokot. A fűtésrendszer kialakítása és kedvező és kedvezőtlen üzemeltetés szintén hatással vannak rá. Fontos, hogy betartsuk a kezelési és karbantartási útmutatókat, annak érdekében, hogy a készülék időt álló legyen. Például az elektromos fűtőtesteket csak és kizárólag desztillált vízzel vagy tiszta csapvízzel szabad feltölteni. Az elektromos törölközőszárítóknál ügyelni kell arra, hogy a fűtőbetét a fűtőtestben alul legyen beszerelve, és a fűtőteljesítménye ne haladja meg a radiátor hőleadó teljesítményét.