Rátaláltam az igazira – G3 stúdió

G3 stúdió, de mi is ez?

Külföldi tanulmányaim során lehetőségem volt belekóstolni a műtermes fotózás világába és mondanom se kell, rögtön magával ragadott. A természetfotózás is egy kiemelkedő terület, de a mesterséges körülmények közötti munka az igazi kihívás (az én szintemen persze, hiszen láthatunk az interneten igazán extrém természetfotósokat is). Ami engem igazán megfogott, az a fényekkel való játék. A fény-árnyék manipulálásával hihetetlenül érdekes hatásokat tudunk elérni, s akár egyetlen reflektor elforgatásával felülírhatjuk a fénykép hangulatát. Sajnos a fényképezés a költséges hobbik közé tartozik, ezért fényképezőre igen, de professzionális felszerelésre eddig még nem tudtam félretenni. Voltaképp ez azt jelenti, hogy ha műterembe vágyom, akkor bérelnem kell egyet. Így találtam meg a G3 stúdiót. Nem csak azért találtam őket szimpatikusnak, mert ez volt az egyik első találata a keresőmotornak, hanem azért is, mert Youtube csatornájukon még videó is található arról, hogyan néznek ki a rendelkezésünkre álló termek. Így tulajdonképpen virtuális sétát tehettem a helyszínen anélkül, hogy elhagytam volna a lakást, és nem érhetett meglepetés, amikor megérkeztem. Hozzáteszem, nem ért. Minden hiteles volt.

G3 stúdió vendégszeretete

A G3 stúdió pont azt adta, amit hirdetett és ezért minden tiszteletem az övék. Meglehet csak a rossz tapasztalat és a bizalmatlanság beszél belőlem, de mindig meglepődők, amikor tényleg azt kapom, amire befizettem. Sokszor hallottam már, hogy a műterem, amit kibéreltek a fényképész szakos ismerőseim, úgy nézett ki, mint a képeken, csak kissé már leharcolva. Márpedig a fotók esetében nagyon fontos a háttér és a berendezési tárgyak állapota, hiszen ezek mind-mind kulcsfontosságúak az eredmény érdekében. Én sem szeretek a szükségesnél több utómunkát végezni a képeimen. Még akkor sem, ha nem hivatásszerűen űzőm. Az igényességre azért törekszem. A G3 stúdió megfelelően karban van tartva, tiszták a helyiségek, a termek és minden alapfelszerelést biztosítanak. Sőt, ha arról van szó, akár bevállalóssabb kérésekkel is bepróbálkozhatunk, de ez titok. Nekem csak néhány reflektorra és kioldóra volt egyelőre szükségem, hogy felelevenítsem a kurzuson elsajátított ismereteimet. Bevallom eleinte nehezen ment, s segítséget is kellett kérnem. Kaptam is, és nem szájhúzások közepette, amiért szintén pirospont jár. A kellemetlen, faarcú emberek helyett kedves arcok vártak rám és minden (és tényleg minden, a legidegesítőbbre is) kérdésemre türelmesen válaszoltak, segítettek, megmutatták. Természetesen a tapasztalatlanságom miatt ez a munkaidőmből vett el értékes perceket, de ez nem róható fel más hibájának, csak a sajátomnak. Ha kellően előrelátóak vagyunk, hasonlóan kezdők, mint én, akkor érdemes egy kis plusz idővel számolni. Nekem azért is kevésnek bizonyult az igényelt G3 stúdióban eltöltött időm, mert túlságosan szeretek kísérletezni, ugyanakkor maximalista is vagyok. A végére alig lett pár sikeres fotóm. Hiába a professzionális felszerelés és a magas kategóriás fényképezőgép, ha én még nem teljesen nőttem fel hozzá.

G3 stúdió és ami várt rám

A tér mérete és elosztása nagyon ideális. Ha meghatározott elképzeléseink vannak a fényképek hátteréről, akkor arról előre egyeztethetünk. Ez szintén időt spórol meg nekünk, hiszen akkor két váltás között nem kell még keresgélni a kellékeket. Én egyelőre a homogén, fekete vászont használtam, két okból. Először is a fényekkel való kísérletezés miatt, másrészt pedig a kék-zöld screen után a fekete vagy fehér a legpraktikusabb. Mivel nem akartam a háttéren digitálisan módosítani, vagy vesződni a kivágások során a fennmaradó zöld beütésekkel, a fekete mellett tettem le a voksomat. A felszerelés bérlése egyébként teljesen korrekt áron történik. Hasonlóan a G3 stúdió műterméhez, egy rossz szavam se lehet. Abszolút nem gagyi háttereket és lámpákat kaptam, hanem igazán jó minőségű, fényű darabokat. Egy élmény volt dolgozni velük. A kioldó is remekül muzsikált, nem voltak vele reakciós gondot, nem volt elhasznált sem és nem merült le félúton. Ilyen már történt! A külföldi kurzuson egyszer félbemaradtunk és átváltottunk elméleti dolgokra, mert töltőre kellett tenni a kioldót. Oda se neki, feltaláltuk magunkat, de amikor az ember meghatározott időre fizet, akkor kényesebb a dolog. Időről-időre, mint megtudtam, vannak kedvező ajánlatok, amikor alacsonyabb a terem és a felszerelésbérlés. Éppen az én kialakulóban lévő tehetségemnek valók ezek, mert nincs az az érzésem, hogy túlköltekezném magam, amikor a hobbimnak élek éppen.

Ajánlom a G3 stúdió bérlését?

Abszolút! Én remekül kitudtam használni és nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem az alatt a két óra alatt, amire igényeltem a termet és a felszerelést. Nagyon köszönöm a segítséget is a technikai kérdésekben. Egyedül teljesen más volt dolgozni, először nehezen boldogultam, de szerencsére volt kihez fordulni a kérdéseimmel.