Mi mindent mutathat meg a labordiagnosztika?

Mi is az a labordiagnosztika?

Önmagában az, hogy labordiagnosztika még nem utal túl sok konkrétumra. Ebből „csak” annyit tudunk, hogy a vizsgálat eredményéhez labori körülmények szükségesek. Klasszikus példával élve, ha valamilyen baktérium jelenlétét szeretnénk kimutatni egy nagyon apró mintából, betesszük őket egy petricsészébe, odarakunk mellé mindent, amitől egy baktériumtelep jó kövérre hízhat és várunk. Ha lett nekünk jó kövér bacitelepünk, akkor eleve volt abban a mintában baktérium és most van egy szép mennyiségünk, amiből megláthatjuk, milyen baktérium is ez és miként viselkedik. Ha pedig nincs bacitelep, akkor nem is volt a mintában baci.

Ez persze egy nagyon óvodás példa a labordiagnosztika elmagyarázására, de azt talán jól sikerült érzékeltetni, hogy ez leginkább egy módszer. Nagyon sokmindenre alkalmazható. Kimutathatunk vele allergiás tüneteket, gyógyszerérzékenységet, fertőzések meglétét. De vizsgálhatunk vele vért, vizeteletet, székletet is, de a genetikai vizsgálatok is így készülnek.

A leggyakoribb labordiagnosztika vizsgálatok:

PCR a labordiagnosztikában

Napjainkban természetesen a legforróbb téma a koronavírus, ezzel párhuzamosan pedig annak tesztelése. Úgyhogy a koronavírus örökítőanyagának a kimutatása az egyik leggyakoribb labordiagnosztika, amit mostanában elvégeznek. Itt is egy láncreakciót hoznak létre, amely segít kimutatható mennyiégűvé tenni az eleve jelenlévő vírusokat. Ez egy viszonylag gyors vizsgálat, ezért is olyan elterjedt a koronavírus elleni küzdelemben. Egy magánklinikán mindössze 2-3 nap alatt már eredményhez juthatunk.

Allergia vizsgálatok és gasztoenterológia

Amikor valakiről kiderül, hogy allergiás, az egyik legkellemetlenebb, ha nem tudja pontosan, mire és milyen mértékben allergiás. Ebben segít a laborvizsgálat, a különféle érzékenységek mértékét tudjuk vele tesztelni és mérni. Lehet szó molekuláris allergiáról, mint a pollen, vagy por esetében, de olyan intoleranciákról is, mint a gluténérzékenység vagy laktóz intolerancia. Az utóbbi gondolat mentén a gasztoenterológiai labordiagnosztika is ebbe a kategóriába tartozik.

Gyógyszerbiztonság

Ezt talán kicsit jobban kell magyarázni, bár megéri, mert egy nagyon hasznos labordiagnosztika. Azt segít feltérképezni, hogy személyre szabottan egy egyén milyen gyógyszerekre mennyire reagál érzékenyen. Ez segíthet pontosabban beállítani a gyógyszerezést, kimutatni, milyen hatóanyagok esetén szükséges alternatívákat bevetni.

Utódlás, genetika

Akár gyermeket vállalnánk, akár apasági tesztet csinálnánk, szintén laborvizsgálat segít majd a megoldásban. Tesztelnek termékenységi mutatókat, tesztelnek kismamákat, tesztelnek magzatokat, de akár apákat is. Napjainkban szintén felkapottak azok a genetikai vizsgálatok, amik az illető DNS-ét térképezik fel, kik lehetnek a felmenői, honnan származik valójában. Ez az egészségünkről ugyan keveset mond el, de kétségtelenül érdekes hozadék.

Hol javasolt a labordiagnosztika: Synlab Budapest környékén és az ország minden táján

A labordiagnosztika tipikusan olyan feladat, hogy ha már egyszer nekiállunk, legyen a lehetőségekhez képest, illetve az ésszerűség határain belül átfogó. Sokkal kényelmesebb az ember számára, ha egy tesztből minél több kérdésre választ kap, mint kérdésenként tesztelni. Erre a Synlab árkád melletti laborközpontjában illetve az ország számos főbb pontján kialakított vérvételi helyen tökéletes lehetőség adódik. Ha előre tájékozódni szeretnénk, hogy az egyes vizsgálatok esetén mi vár ránk, bátran látogassuk meg a honlapjukat, ahol a Synlab árlista is könnyen elérhető. Nem csak a laborvizsgálat ára és menete az, amiről tájékoztatást kapunk, de az előkészületekről, illetve az időkeretről is, illetve a vizsgálathoz kapcsolódó más hasznos információkról.

A labordiagnosztika átfogó hasznáról

Napjainkban már egy labordiagnosztika vizsgálat szinte rutinmódszer. Szinte minden esetben ehhez a technikához nyúlunk, mivel biztonságos, már bevált, kis mintából is ki képes mutatni, amire kíváncsiak vagyunk és irányított körülmények közt végezhetjük a munkánkat. A legtöbb labordiagnosztika vizsgálat már viszonylag gyorsan el is készül. Ez persze függ a konkrét vizsgálati módszertől, de általánosságban elmondható, hogy 1-3 napon belül már választ kaphatunk. Ez pedig nem azt jelenti, hogy három napig eltart a tenyésztés, azaz maga a vizsgálat. A mintákat értelemszerűen nem egyesével viszik a laborba, hanem mondjuk a nap végén együtt. A kiértékelést sem a laboros végzik, az eredmények visszakerülnek az orvosunkhoz, szakemberhez és ő fogja eljuttatni hozzánk a saját szakmai véleményezésével együtt. Ez egy olajozottan működő folyamat mára, ami ugyanúgy zajlik, ha állami szervnél végeztetjük a labordiagnosztika vizsgálatot és, ha magánnál.