vizmelegito-pic1

Legyen-e vízmelegítő az otthonomban? Melyik a legjobb választás?

Miért olyan hasznos a vízmelegítő? Mitől több, mint kidobott pénz?

A lakás melegvízellátása egy igen fontos kérdés, hiszen a benne élők komfortérzetét kiemelten befolyásolja. Ha nincs mindenki számára elegendő melegvíz, annak azonnali hatása van a hangulatunkra. A helytelenül megválasztott készülék, vagy a rosszul kialakított rendszer miatt a melegvíz idő előtt elfogyhat. A megfelelően választott vízmelegítő ezt a problémát hivatott kiküszöbölni. A választásunk évtizedekre szól, ezért érdemes leülni és átgondolni minden lehetőséget, mert utólag nem csak a sok bosszúsággal kell megbirkóznunk, de a kialakult helyzet ellehetetlenítheti a mindennapjaink ritmusát. Tehát arra a kérdésre, hogy hasznos-e a vízmelegítő, a válasz egyértelműen az, hogy igen, hasznos. A kérdés sokkal inkább az, melyiket vásároljuk meg. A rosszul megválasztott készüléknek legalább annyi hátránya van, mint a készülék hiányának, ezért ezt a döntést se vegyük félvállról. Egyeztessünk szakemberrel arról, hogyan lesz ideális és költséghatékony a rendszer. 

vizmelegito-pic2

Milyen vízmelegítő fajták vannak a piacon?

A gyártók arra törekednek, hogy mindenki igényeit kiszolgálják, s minden meglévő vagy kiépítésre váró rendszer számára ideális megoldást biztosítsanak. Mielőtt azonban megvennénk egy készüléket, tájékozódjunk arról, milyen típusú. A készülékek jelenleg kétfélék lehetnek: átfolyó vagy tároló rendszerű.

Az átfolyós rendszerű vízmelegítő egyik kiemelkedő előnye a kis helyigény. Teljesítménytől függően, a készülék korlátlan mennyiségű melegvizet képes biztosítani, amennyiben a rendszerünk hibátlanul működik. Ez a fajta készülék ugyanis nem felmelegíti és tárolja a vizet, hanem a készüléken való átfolyás során emeli a beállított hőfokra. Kisebb lakásokhoz tökéletes választás, azt azonban érdemes megjegyezni, hogy ezzel a rendszerrel egyszerre csak egy csapon tud kellő vízmennyiség átfolyni, ezért kompromisszumokat igényel. Amennyiben több csapot nyitunk meg egyszerre, azt tapasztalhatjuk, hogy az egyik csaptól drámaian alacsony hőmérsékletű víz fog folyni.

Víztárolós üzemű vízmelegítő típusok

Ezeknek a berendezéseknek nagyobb helyre van szükségük a beépítéshez, viszont így nagyobb mennyiségben is biztosítják a beállított hőmérsékletű vizet, ami akár egy nagyobb családot is kiszolgálhat. A készülék kerülhet távolabb a csapoktól. Mivel a csaptelep és a berendezés között a víz nincs cirkuláltatva, ezért várakozási idő van, ez azonban viszonylag rövid időintervallum. A megnyitáskor először a vezetékekben maradt pangó víz távozik.

Ezek a vízmelegítő készülékek is kaphatók elektromos üzemű változatban: https://www.ventil.hu/bojler-vizmelegito?v=mnbrdt.  A melegvíz mennyisége elsősorban a berendezés méretétől és teljesítményétől függ, így, ha ezt a megoldást szeretnénk, számoltassuk ki pontosan, milyen paraméterekre van szükségünk. Ez azért is fontos, mert bár ezek a típusok gazdaságosabbak, mint az átfolyós rendszerűek, a vízmennyiség felfűtése lassabb. Ha elfogy, időre van szükség, mire újra eléri az utántöltött víz az ideális hőfokot. Minden készülék védett a túlfűtés és a fagy ellen, a beépített szabályzók gondoskodnak arról, hogy szélsőségesesetekben ne érje károsodás. Mivel elektromos a rendszer, nincs szükség kéményre sem. Ez költséghatékonyságot is jelent, hiszen annyival kevesebb munkálatra van szükség.

vizmelegito-pic3

Átfolyós üzemű vízmelegítő típusok

Átfolyós üzemű berendezésekből kapható elektromos változat is. Ezek a készülékek rendkívül gyorsan képesek felfűteni a vizet, ami jelentős mennyiségű víztakarékosságot jelent. Gondoljunk csak bele, egy átlagos kézmosás legfeljebb fél percig tart. Az elektromos üzemű. Berendezésnek nagyjából két másodpercre van szüksége az ideális hőfok biztosítására, ami jelentősen lecsökkenti a várakozási időt és így a felhasznált víz mennyiségét is.

A készüléknek hátránya is van. A nagy fűtőteljesítmény miatt a berendezés vízkövesedésre hajlamos, a fűtőszálakra lerakódott vízkő pedig rontja a teljesítményt. Éppen ezért a rendszeres karbantartás kiemelten fontos.

Nem csak elektromos, de hagyományos, átfolyós üzemű gázkészüléket is választhatunk. Ehhez azonban kémény kiépítésére van szükség, ezért korlátozott azoknak a helyeknek a száma, ahová beépíthetők. A kémény kialakítása jelentős többletköltséget jelent. Minél messzebb van a készülék a csaptelepektől, annál hosszabb a várakozási idő, ami akár 5-10 másodperc üresjáratot is jelenthet csaponként.

Hogy megállapítsuk, nekünk melyik a legjobb megoldás, kérjük szakember segítségét, mert nem csak a lakók száma és melegvízigénye, de a fűtési rendszer és a ház mérete is befolyásolják az eredményt. Ha túl alacsony teljesítményű és űrtartalomú készüléket vásárolunk, akkor a komfortérzetünk, ha pedig túl nagyot, akkor a pénztárcánk bánja. Nem célszerű fejest ugrani a kérdésbe.