Látás hónapja 2020: mert fontos a látásom

Hogyan született meg a látás hónapja 2020? Mi ez pontosan?

A látás hónapja 2020 októberében is megrendezésre kerül. Azoknak, akik most hallanak róla először: ez egy olyan kampány, amelyet a Magyar Látszerész Szövetség és az optikai szakma közösen szervez meg minden évben. A rendezvénysorozat alatt az embereknek lehetősége nyílik a résztvevő vizsgálati pontokon ingyenes látásellenőrzésen részt venniük és szaktanácsadásban részesülniük. De a látás hónapja 2020, az előző évekhez méltón, a résztvevő optikák (legyenek online vagy hagyományosak) rengeteg akcióval várják a vásárlókat. De miért jött létre ez a kampány? Nyomós oka volt.  A szervezők, szakmabeliek szívükön viselik hazánk látáskultúráját, s ennek érdekében létrehozták egy országos összefogást, amely lehetőséget biztosít mindenkinek a térítésmentes látásvizsgálatra. Így kívánják fejleszteni felhívni az emberek figyelmét a látás fontosságára. Nem mondunk nagyot azzal, ha kijelentjük, hogy az éleslátás mindannyiunk közös érdeke. Látásunk hatással van a biztonságos közlekedésre, a kényelmes és pontos munkavégzésre, az életminőségünkre. A múltban Egészségügyi Minisztérium is felkarolta a kezdeményezést, az Országos Baleset – megelőzési Bizottság pedig külön partnerének ismeri el kampányt. Így lehetővé vált egy még nagyobb szabású összefogás születése. A látás hónapja 2020 azonban sose jöhetett volna létre az optikák önzetlen anyagi és erkölcsi támogatás, a kampányban részt vevő üzletek dolgozóinak segítsége nélkül! Ez egy példátlan, európai szinten is kiemelkedő összefogás, amely értünk, a lakosságért van.

Miért van szükség a látás hónapja 2020 kampányra?

Világszintű felmérések alapján az emberek több, mint 50%-a valamilyen módon látássérült, látáskorrekcióra szorul. Magyarországon nagyon kevés azoknak a száma, akik rendszeresen eljárnak látásvizsgálatra, pedig szükségünk lenne a látás javítására valamilyen módon. A kampány ennek fontosságára kívánja felhívni az emberek figyelmét, és lehetőséget biztosít a vizsgálatra azok számára is, akik eddig anyagi okokból nem jelentkeztek be rá. A látás korrekciója nagyon sok szempontból fontos, és ma már nem csak szemüveggel és kontaktlencse viselésével oldható meg, hanem különféle műtétekkel is, amelyek teljesen biztonságosak és garantáltan pozitív eredményt hoznak. Azok, akik félnek a műtéttől, vagy esetleg úgy gondolják, nem engedhetik meg maguknak, a szemüveg nem „szükséges rossz”. Sőt, kimondottan divatos kiegészítővé avanzsált az utóbbi években. Mára már annyiféle keret kapható, hogy szinte biztos, hogy mindenki megtalálja a hozzá illőt. Nem kell félnünk attól, hogy a szemüveg előnytelen kinézetet kölcsönöz majd nekünk. A látás hónapja 2020 ráadásul rengeteg akcióval is várja az érdeklődőket, így is ösztönözve mindenkit arra, hogy tegyen látásáért. Ebben beletartoznak az ingyenes vizsgálatokon kívül a lencse és keretakciók. Tehát, ha eddig bizonytalanok voltunk a szemüvegvásárlásban, most ez remek lehetőség arra, hogy kedvezményesen hozzájussunk álmaink keretéhez.

A rendszeres szemvizsgálat nem csak a látásunk miatt fontosabb, hanem egyúttal szemünk egészségi állapotának felmérése érdekében is. A látásromlást számtalan tényező okozhatja. Az időskori látásromlás is sokakat érint. Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni a szemünk, 45 évesen már csak háromhoz. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz. A szembetegségek, mint a zöldhályog is ebben a korban jellemző. A lehetséges problémákat minél korábban ki kell szűrni, hogy megvédjük szemeinket és így látásunkat is.

Látás hónapja 2020 bónusz missziója

A kampány az előre gyártott szemüveget viselésének veszélyeire is szeretné felhívni az emberek figyelmét. A szemüveg egy, a saját adottságaink, fiziológiás jellemzőink alapján készült eszköz, hiszen a két szem távolsága páciensenként eltérő, akárcsak a két szem dioptria igénye. Az előre gyártott szemüvegek az átlagos adatok alapján kerülnek legyártásra. Ha nem megfelelő a dioptria, nincs pontosan legyártva, akkor azzal nem, hogy segítjük a látásunkat, hanem rontunk a helyzeten. Olyan, mintha magunk alatt vágnánk a fát. A jó látás feltétele az optikailag tökéletes lencse és a megfelelő korrekció. Az ehhez szükséges szemvizsgálatot az optikai üzletek optometrista szakemberei is elvégzik. Nekünk nincs más dolgunk, mint felkeresni a kampányban résztvevő legközelebbi optikát. Már a vizsgálattal is felelősséget vállalunk saját egészségünkért és másik biztonságáért.

Mikor indul a látás hónapja 2020?

A látás hónapja 2020 október elején veszi kezdetét és egészen a hónap végéig tart. A résztvevő optikákról a www.latasellenorzes.hu oldalon tájékozódhatunk. Éljünk ezzel a lehetőséggel, hiszen értünk van! Jelentkezzünk be időben, hiszen a kampányra is egyre nagyobb az érdeklődés. Így biztosan sorra kerülünk majd. A látásproblémák a szem optikai rendszerének fénytörési hibájából fakadnak, melyek szemüveggel vagy kontaktlencsével jól korrigálhatók. Az éleslátás mindenkit megillet. A szemüveg mindenkinek jól áll, csak rá kell találnia megfelelő fazonra. De, aki nem szereti őket, annak lehetősége van kontaktlencse viselésére is, ami kényelmes és tökéletes látást biztosít.