KATA adózás, avagy változások a KATÁS világban

KATA adózásról általában

A KATA alapvetően a kis adózó polgárok tételes adója, mely a legkedvezőbb adózási formát biztosítja számukra, amellett, hogy számos olyan jellegű előnnyel is jár ez az alternatíva, amelyre egyéb adózási opciók keretein belül nem lenne lehetőségünk. A kis adózó polgárok azon magán vállalkozók, más néven kis vállalkozók, akiknek az éves bevételük nem haladja meg az évi 12.000.000 forintos bevételt, amennyiben meghaladja ezt a bevétel határt, akkor már nem kisvállalkozónak számít az adott vállalkozás, így nem is jár számukra a kis adózók adója a KATA adózás. Egyébként nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a járványügyre való tekintettel számos olyan jellegű intézkedést hozott be a KATA, mely a már meglévő KATÁ-soknak nyújt hatalmas kedvezményeket, hiszen amellett, hogy a megszokott május 30.-akai adóbevallási határidőt kitolták egészen szeptember végéig. Számos vállalkozásnak egészen a járványügyi vészhelyzet beálltáig olyan jellegű adókedvezményeket biztosítottak. Továbbá sok kisvállalkozó hosszas gondolkodás folytán arra jutott, hogy a Kata szüneteltetésének az alternatíváját válassza, hiszen alapvetően ez bizonyosul a leginkább kedvező opciónak. Viszont ettől függetlenül számos változás fog bejönni 2021-től a kisvállalkozók életébe, mely rendelkezések az eddigieknél is még sokkalta kedvezőbb viszonylatba állítják a Kata adózást. Az alábbiakban a Kata adózás 2021-ben várható változásairól írnék röviden.

KATA adózás 2021-ben várható változásairól

A KATA adózás szabályai előreláthatólag a 2020-as években jelentősen meg fognak változni, ugyanis számos olyan jellegű módosítást hozott létre a kormány, mely még sokkalta inkább kedvezőbbé és elérhetőbbé teszi a KATA adózást a kisvállalkozók számára. Az egyik ilyen módosító javaslat melyet benyújtottak, hogy az eddigi törvény előírások szerint azok az emberek, akik 3.000.000 forint felett levő számlák esetén 40%-os adót kell fizetnie a hárommillió forint feletti összegre, megszűnik. A havi fix 50 ezer illetve diákok esetén 25 ezer forintnyi fizetés továbbra is marad, ez az összeg egészen biztosan nem lesz emelve a közel jövőben sem. Továbbá a kormány bejelentette, hogy elöljáróban az az intézkedéseinknek a célja, hogy a katával történő visszaélések megszűnjenek és ezzel párhuzamosan minden bujtatott foglalkozás is abszolút megszűnjön. A javaslatot a valóztatásra egyébként az iparkamara nyújtotta be a kormánynak, ugyanis az elmúlt időszakban igencsak megnőttek a helyzettel való visszaélések számai, így kénytelen volt a kormány már lépni valamit az ügyben. Természetesen a leginkább az inkorrekt módon igényelendő KATÁK jelentették a problémát, ugyanis számos nagyvállalkozás is felvette az adott adózási formát, ezzel pedig azt érték el, hogy a munkavállalók munkaügy védelme is megszűnt. Éppen ebből az okból kifolyólag meg kell szüntetni ezeket a kiskapukat, melyeken keresztül illegálisan igényelték nagyvállalkozások a KATÁT és az eredeti céljai szerint kell szigorúan választani a KATA adózást. Amennyiben bővebben érdekelne valakit az újdonsült rendeletek a KATA világában, vagy esetleg szeretne mélyebben elmélyedni ebben az adózási formában egészen a részletekbe menően, annak nagyon ajánlom, hogy látogasson el az következő linkre https://katasleszek.hu/ és tájékozódjon szakértők segítségével a KATA világában.

A KATA adózás, avagy mit nem szükséges a KATA vállalkozás megléte mellett fizetni

Alapvetően sokan nincsenek tisztában azzal, hogy bizony vannak olyan kedvezmények is a KATA adózás mellett, melyeket érdemes kihasználni, akkor, ha már ilyen jellegű adózásban adózunk.

Az első pont a vállalkozói szja adója, mely még plusz 15% az egyéb adózások mellett. A második szintén jelentős kedvezmény, hogy semmi esetre sincsen társasági adó megállapítása sem bevallása és semmi esetre sincsen annak a megfizetése sem, ez egyébként egy újabb 9%-os adó felöl, mentesít minket. Továbbá a személyi jövedelemadó illetve az egészségügyi hozzájárulás megfizetése sem szükséges, hiszen a KATÁN keresztül történő adózás ezt mind abszolúte kipótolja és mentesíti az egyéni vállalkozókat ez alól az adó forma alól. Végül az utolsó pakk melynek megfizetése KATA adózás mellett szintén nem szükséges a 27%-os szociális adó illetve egészségügyi hozzájárulás megállapítása bevallása és befizetése. Ezek felől mind mentesül az a kisvállalkozó, aki a KATA adózást választja magának adózási alternatívaként.

Én személy szerint nagyon tudom ajánlani a kisvállalkozók számára a KATA adózás eshetőségét ugyanis szerintem abszolút az egyik legkiválóbb alternatíva abban az esetben, ha egyéni kisvállalkozásunk van.