Az édes kis bichon havanese eredete

A bichon havanese történte

Sok fajta történetében találkozhatunk a régen élt hajósok áldásos tevékenységével a különféle kutyafajták elterjesztésében a világon.

Feltételezhető, hogy a bichon havanese ősei is hajósok közvetítésével, értékes csere-árucikként kerültek a Földközi tenger vidékéről Kubába, leginkább a spanyol hódítások időszakában. Elképzelhető, hogy kistermetű uszkárok, bichon bolognesek és egy Kubában őshonos ebfajta, a Blanquito de Habana kereszteződéséből alakult ki a havana silk dog-nak is nevezett fajta. Kialakulásának ideje az 1700-1800-as évekre tehető, de a szigetország viszonylagos elszigeteltsége miatt értékelhető dokumentumok nem maradtak fenn.

Elsősorban tehetős családok kedvenceiként éltek, tenyésztésük pedig nem haszonszerzési céllal folyt. Kiskutyák a házaktól elsősorban, mint ajándék kerülhettek csak ki. Akárcsak a Viktoriánus kor előkelő asszonyai, a kutyák sem tehették lábukat az utcára, a pórnép számára láthatatlanok és érinthetetlenek voltak, utazáskor is lefüggönyözött kocsiban, kis kosárkában kísérték úrnőiket. Éppen emiatt nem maradt fenn értékelhető dokumentum sem a tenyésztési koncepcióról, hiszen azt is féltett kincsként őrizték a nemesek.

Ahogy az európai, az orosz vagy a kínai forradalmak sem kedveztek az ott kialakult fajtáknak, úgy a Kubában már az 1800-as évek közepétől zajló kisebb-nagyobb lázongások, puccsok, majd az 1959-ben lezárult nagy forradalom sem tettek jót a bichon havanese fajtának. Kubában mai napság igen ritkán lehet a puha szőrű kis ebbel találkozni, megítélésének legkevésbé sem kedvezett előkelő múltja.

A vérzivataros időkben sikerült néhány példányt Amerikába menekíteni, elsősorban az emigráns családokkal kerültek Floridába, és ott folytatódott tenyésztésük, onnan kerültek át a kontinensre is.  Az 1970-es évektől kezdődően Dorothy és Bert Goodale Colorado-ban kezdtek el a bichon havanese fajtával foglalkozni. Hirdetés útján keresték, kutatták fel az emigránsokkal Amerikába érkezett, lehetőleg törzskönyvezett kutyákat, és a nehéz munka meghozta gyümölcsét: sikerült pár típusos bichon havanese példányra szert tenniük. Felkutatva az FCI 1963-ban kiadott standard leírását, Goodale-ék komoly tenyésztői munkába fogtak, megmentve a fajtát a teljes kipusztulástól.

Magyarországra Moszkva közvetítésével 1988-ban került az első bichon havanese pár: Dani és Dorka. Ők alapozták meg a hazai állományt, majd később több kiváló példány érkezett még a világ különböző tájairól, így Európa több országa mellett Amerikából is.

Az idők változnak, mára Kuba is nyitottabb lett, és 1997-ben az ott maradt kisebb, zárt körben fejlődő populációból egy példány eljutott Hollandiába. Az országban megalakult a Bichon Habanero Club, mely ha kevés kutyával is, de áldozatos munkát végez a fajta nemesítése és fenntartása érdekében.

A bichon havanese jelleme

A havanese a bichon fajták közül méretben a legnagyobb, igazán kiváló jelzőkutya. Kiemelkedő intelligenciája miatt könnyen tanítható, okos, értelmes kis jószág. Életvidám, eleven természete miatt a környezetében élőket mindig jókedvre deríti.

A gyerekek alapvetően szeretik a puha szőrű, apró jószágokat, így a bichon havanese kutyákat is. Ezt pedig a kutya teljes odaadással viszonozza. Mivel teremte robosztusabb a többi bichon-féle termeténél, ezért jobban viseli a gyermekkezek gyömöszölését.

Az igen értelmes bichon havanese állandó foglalkozást igényel, így csak olyan embernek ajánlható, akinek van ideje és kedve a kutyával törődni. Idős emberek mellé kifejezetten ideális társ! Érdekesség, hogy sokáig a cirkuszosok az uszkár mellett havaneseket is „alkalmaztak” a manézsban, kiemelkedő intelligenciájuk, könnyű nevelhetőségük miatt.

Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy bár könnyen tanítható és nevelhető fajta, egy csöpp dacosság azért mégis van benne. A határozottság azonban megteszi hatását és az alapvetően kedves, jóindulatú eb máris tudja a dolgát. Egyszóval: tanítani kell, ha a gazda nem akarja, hogy egy zsarnoki, hisztérikus szőrpamacs uralja az életét.

Túrakedvelő családokkal is teljesen kompatibilis, masszív kis teste bírja a sétát, sőt, még a sportosabb gazdák sem csalódnak benne: akár agilityre is érdemes kipróbálni a havanese-t.

A bichon havanese kozmetikája

A bichon havanese egyrétegű, finom, selymes szőrzete rendszeres ápolást igényel. Illendő kétnaponta átfésülni, kikefélni a szőrzetet, és megszabadítani a hajlatokban, fülek mögött, nyakon rejtőzködő csomóktól. Fürdetése színfüggő, de a gyakoribb fürdetés sem árt az ebnek. Kiállítási babérokra törő gazdik ezzel a procedúrával gyakrabban szembesülnek, mert az eb csak akkor igazán szép a ringben, ha előtte alaposan ki van bontva-fürdetve.

Lustább gazdák számára sok előnyös fazont ajánlanak a kutyakozmetikusok, de tudniuk kell, a fésülgetést ezzel sem kerülhetik el, csak ritkul az alkalmak száma, viszont a bichon havanese némileg elveszíti fajtajellegét.